mŠjus 25. - Afrika napja

Vil√°gnap.com

A mai d√°tum: 2018. j√ļnius 23. szombat
A mai napon van

Az Olimpiai vil√°gnap

1987 √≥ta √ľnnepelj√ľk, annak eml√©k√©re, hogy 1894. j√ļnius 23-√°n Pierre de Coubertin b√°r√≥ kezdem√©nyez√©s√©re P√°rizsban kongresszus ny√≠lt, amelyen elhat√°rozt√°k az √≥kori g√∂r√∂g olimpiai j√°t√©kok √ļjj√°√©leszt√©s√©t.

A Spamellenes vil√°gnap

Minden √©vben j√ļnius 23-√°n ker√ľl megrendez√©sre a spamellenes vil√°gnap. A Yahoo 2003-ban nevezte ki ezt a napot arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljen a k√©retlen √ľzenetek (spam) elleni v√©dekez√©s fontoss√°g√°nak.

A Nemzetközi SOS-gyermekfalvak napja

Az SOS gyermekfalvak az√©rt j√∂ttek l√©tre, hogy otthont √©s szeretetet ny√ļjtsanak a v√©r szerinti csal√°djukat n√©lk√ľl√∂zni k√©nyszer√ľlŇĎ gyermekeknek. Az ausztriai Hermann Gmeiner sz√ľlet√©s√©nek napj√°n tartjuk meg e napot 1949 √≥ta, ekkor j√∂tt l√©tre az SOS Gyermekfalvak nemzetk√∂zi szervezete.

A közalkalmazottak napja

Az ENSZ K√∂zgyŇĪl√©s√©nek 2002. december 20-i hat√°rozata alapj√°n j√ļnius 23 a k√∂zalkalmazottak napja.


A k√∂vetkezŇĎ egy h√©tben ezek a vil√°gnapok lesznek:
1988-t√≥l √ľnnepelj√ľk az ENSZ-k√∂zgyŇĪl√©s hat√°rozata alapj√°n. C√©lja figyelemfelkelt√©s a k√°b√≠t√≥szer vesz√©lyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontoss√°g√°ra. Magyarorsz√°gon 1997-ben tartott√°k elŇĎsz√∂r.


j√ļnius 29.

A Nemzetközi Duna-nap

A Duna v√≠zgyŇĪjtŇĎ ter√ľlet√©hez tartoz√≥ 19 orsz√°gban, 2004 √≥ta

j√ļnius 29.

A Design Vil√°gnapja

Az Ipari Formatervez√©si T√°rsas√°gok Nemzetk√∂zi Sz√∂vets√©ge megalakul√°s√°nak 50. √©vfordul√≥j√°n, 2007. j√ļnius 29-√©n hirdette meg a Design Vil√°gnapj√°t elŇĎsz√∂r.

Kedveld oldalunkat √©s vidd h√≠r√ľnket!