mŠjus 25. - Afrika napja

Vil√°gnap.com

A mai dátum: 2018. október 17. szerda
A mai napon van

A szeg√©nys√©g elleni k√ľzdelem vil√°gnapja

Az ENSZ k√∂zgyŇĪl√©se 1992 december√©ben a szeg√©nys√©g elleni k√ľzdelem vil√°gnapj√°v√° nyilv√°n√≠totta okt√≥ber 17. napj√°t. A k√∂zgyŇĪl√©s felh√≠vta a tag√°llamok figyelm√©t arra, hogy szentelj√©k ezt a napot a szeg√©nys√©g elleni k√ľzdelemmel kapcsolatos konkr√©t tev√©kenys√©gek bemutat√°s√°nak. Az ENSZ k√∂zgyŇĪl√©se a korm√°nyk√∂zi √©s civil szervezetek figyelm√©t arra ir√°ny√≠totta, hogy ny√ļjtsanak seg√≠ts√©get a szeg√©nys√©g elleni k√ľzdelemmel kapcsolatos tev√©kenys√©gek megszervez√©s√©hez a nemzeti korm√°nyoknak.


A k√∂vetkezŇĎ egy h√©tben ezek a vil√°gnapok lesznek:

október 20.

A csontritkulás nemzetközi napja

A WHO, az ENSZ eg√©szs√©g√ľgyi szervezete ind√≠tv√°ny√°ra a csontritkul√°s, az osteoporosis vil√°gnapj√°t kor√°bban j√ļnius 24-√©n, 1999 √≥ta okt√≥ber 20-√°n tartj√°k. Magyarorsz√°gon 1996-ban rendezt√©k meg elŇĎsz√∂r. A betegs√©g Magyarorsz√°gon is komoly n√©peg√©szs√©g√ľgyi gond. Gy√≥gy√≠t√°s√°ra √©s megelŇĎz√©s√©re orsz√°gos program k√©sz√ľlt, amelynek alapj√°n 1995 v√©g√©re kialakult az orsz√°gos ell√°t√≥ h√°l√≥zat is.

október 21.

A F√∂ld√ľnk√©rt vil√°gnap

A vil√°gnap t√∂rt√©nete eg√©szen 1991-ig ny√ļlik vissza, amikor a F√∂ld v√©delm√©nek √©rdek√©ben vil√°gm√©retŇĪ kamp√°nyt kezdem√©nyeztek (Caring for the Earth). Az IUCN, az UNEP √©s a WWF  k√∂z√∂s √∂sszefog√°s√°val sz√ľletett meg a F√∂ld√ľnk√©rt c√≠mŇĪ √ļj √©lŇĎvil√°g megŇĎrz√©si strat√©gia, melyre Magyarorsz√°gon 1992 √≥ta minden √©v okt√≥ber 21. napj√°n megeml√©kez√ľnk.

Okt√≥ber 22. a dadog√°s elfogad√°s√°nak vil√°gnapja 1998 √≥ta. C√©lja a dadog√≥k t√°rsadalmi meg√≠t√©l√©s√©nek jav√≠t√°sa, a kapcsolatteremt√©s √©s erŇĎs√≠t√©s a szakemberek √©s az √©rintettek k√∂z√∂tt.

október 24.

Az ENSZ vil√°gnapja

1945. okt√≥ber 24-√©n √ľnnep√©lyesen ratifik√°lt√°k az Egyes√ľlt Nemzetek Szervezet√©nek 1945. janu√°r 26-√°n San Francisc√≥ban al√°√≠rt Alapokm√°ny√°t. Erre eml√©kez√ľnk az ENSZ napj√°val. A szervezetnek Magyarorsz√°g 1955 √≥ta tagja.

október 24.

Az Origami Vil√°gnapja

Az origami egy tradicion√°lis Jap√°n pap√≠r mŇĪv√©szet. Eredetileg Jap√°nban november 11-√©n √ľnnepelt√©k, de ez nemzetk√∂zileg √ľtk√∂z√∂tt, ez√©rt a napot √°trakt√°k okt√≥ber 24-re, ami Lillian Oppenheimer sz√ľlet√©snapja. Ňź alap√≠totta az Amerikai Egyes√ľl √Āllamokban az elsŇĎ origami sz√∂vets√©get. Sok helyen okt√≥ber 24. √©s november 11. k√∂z√∂tt origami napokat tartanak.

október 24.

A lefegyverzés hete

Az ENSZ kezdem√©nyez√©s√©re 1978 √≥ta tartj√°k meg a lefegyverz√©s het√©t. A tag√°llamok ekkor fogalmazt√°k meg a fegyverkez√©si verseny vesz√©ly√©t, le√°ll√≠t√°s√°nak sz√ľks√©gess√©g√©t. Ezen a h√©ten felh√≠vj√°k a k√∂zv√©lem√©ny figyelm√©t a mihamarabbi fegyverzetcs√∂kkent√©s fontoss√°g√°ra.

Kedveld oldalunkat √©s vidd h√≠r√ľnket!